Τα δόντια στους ενήλικες είναι 32 (...ή πολύ λιγότερα έως καθόλου). Διακρίνονται στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου, όπως επίσης σε μπροστινά και οπίσθια. Επιπλέον, ανάλογα με τη θέση τους στο στόμα, το σχήμα τους και την λειτουργία που επιτελούν τα διακρίνουμε σε:
τομείς (1): τα 4 μπροστινά, άνω και κάτω, σχεδιασμένα για την κατάτμηση (κόψιμο) της τροφής σε κομμάτια
κυνόδοντες (2): μυτερά δόντια με την ισχυρότερη ρίζα στο στόμα
προγόμφιοι (3): 2 αριστερά και 2 δεξιά, άνω και κάτω
γομφίοι (4) ή τραπεζίτες: αποπλατυσμένα, ογκώδη δόντια, άριστα σχεδιασμένα για την μάσηση. Οι γομφίοι είναι 3 αριστερά και δεξιά.
Ο τρίτος γομφίος λέγεται φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας.
Η μύλη (το ορατό τμήμα του δοντιού, Α) αποτελείται εξωτερικά από αδαμαντίνη (το σμάλτο των δοντιών, 1) κι εσωτερικά από οδοντίνη (2). Η ρίζα του δοντιού (Β) αποτελείται από οστεΐνη.
Στο εσωτερικό του δοντιού υπάρχει ο πολφός (3), δηλαδή τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού. Ο αφόρητος πόνος που κάποιοι από εσας θα έχουν βιώσει (στους υπόλοιπους δεν το εύχομαι), είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής του πολφού σε κάποιο πολύ χαλασμένο (τερηδονισμένο) δόντι.
H αδαμαντίνη και η οδοντίνη έχουν το δικό τους χρώμα, με την αδαμαντίνη πιο "μαργαριταρένια" και την οδοντίνη κιτρινωπή. Ο συνδυασμός των χρωμάτων τους δίνει το χρώμα στα δόντια μας, το οποίο ποικίλλει από το "λευκό" που ζηλεύουμε όλοι, μέχρι βαθειά κίτρινα, καφέ ή γκρίζα δόντια.
Το χρώμα των δοντιών μας είναι συνάρτηση της φυλής μας και του χρώματος της επιδερμίδας μας. Ξανθά άτομα και βόρειοι λαοί έχουν πιό ανοιχτόχρωμα δόντια. Οσο για τους μαύρους με τα κατάλευκα δόντια είναι, μάλλον, θέμα αντίθεσης του μαύρου δέρματος με τα (πολύ πιο ανοιχτόχρωμα) δόντια.
Τα δόντια μας δεν είναι άτακτα ριγμένα μέσα στο στόμα. Βρίσκονται σε καθορισμένες θέσεις και παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη διάταξη.
Είναι δυνατόν όμως η αρμονία της διάταξης αυτής είτε να διαταραχτεί από απώλεια κάποιων δοντιών είτε να μην υπήρξε ποτέ, οπότε μιλάμε για ορθοδοντικές ή ορθογναθικές ανωμαλίες.
Συνήθως πρόκειται για δόντια συνωστισμένα, που επικαλύπτουν το ένα το άλλο, που προέχουν, που απέχουν το ένα από το άλλο, με λίγα λόγια για "στραβά" δόντια.
Οι ανωμαλίες αυτές (επίκτητες ή εκ γενετής), εκτός από την εμφάνιση του προσώπου, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην σύγκλειση και τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος.
Τα υγιή ούλα χαρακτηρίζονται από το ρόδινο χρώμα τους (φωτογραφία 1), την απουσία οιδήματος (πρηξίματος) και από το ότι δεν ματώνουν στο βούρτσισμα ή στο δάγκωμα του μήλου.
Ούλα πρησμένα, κόκκινα (φωτογραφία 2) και με τάση να ματώνουν εύκολα δείχνουν την ύπαρξη ουλίτιδας, μιας εξαιρετικά διαδεδομένης πάθησης με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα συνήθως.
Ας μην ξεχνάμε ότι όταν τα μικρόβια "αλώσουν" την πρώτη ζώνη άμυνας, δηλ. τα ούλα, ο επόμενος στόχος τους είναι το αμέσως από κάτω ευρισκόμενο οστό των γνάθων.
Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για περιοδοντίτιδα μια και αυτο που νοσεί είναι το περιοδόντιο, οι ιστοί δηλαδή που περιβάλλουν το δόντι.
Η περιοδοντίτιδα είναι πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον οδοντίατρο σας. Η θεραπεία της, ωστόσο, απαιτεί την άριστη συνεργασία του ασθενούς και την πιστή συμμόρφωση σε ένα άριστο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής.
Οι βλάβες στο οστό των γνάθων συνήθως δεν αποκαθίστανται, το κόκαλο δηλαδή που καταστράφηκε δεν μπορεί να ξαναδημιουργηθεί, παρά μόνο με εξειδικευμένες επεμβάσεις από περιοδοντολόγους (οδοντίατρους ειδικευμένους στην αντιμετώπιση παθήσεων του περιοδοντίου).
απογύμνωση των ριζών των δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας
SHARE THIS PAGE!